Το πληγωμένο εσωτερικό μας παιδί

HurtInnerChild_ful.jpg

Όλοι μας έχουμε ακούσει την ιδέα ενός εσωτερικού παιδιού που κρατάμε στην καρδιά μας. Γνωρίζουμε επίσης ότι πρέπει να του δώσουμε ζωή για να είναι ευτυχισμένο. Ωστόσο, συνήθως δεν αφιερώνουμε πολύ χρόνο σε αυτό το παιδί, ακόμα κι αν έχει υποστεί τραύματα.

Τι μπορεί να έχει συμβεί που να έχει πληγώσει το εσωτερικό παιδί που κρύβουμε μέσα μας; Ποιο σημείο στη ζωή σας μπορεί να το προκάλεσε αυτό; Και πάνω απ 'όλα: είναι δυνατή η θεραπεία των τραυμάτων μας και μπορεί η θεραπεία να έχει διάρκεια;

Το «γεγονός ορόσημο» που πλήγωσε το εσωτερικό μας παιδί

Ποια γεγονότα στην παιδική ηλικία μπορούν να μας επηρεάσουν ως ολοκληρωμένους άνδρες και γυναίκες; Υπάρχουν πολλές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν αυτή την κατάσταση, μία από τις οποίες είναι αυτή που βασίζεται σε ένα «γεγονός ορόσημο».

Ένα συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να είχε σημαντική επιρροή πάνω μας και να έχει «σφυρηλατήσει» την προσωπικότητά μας. Βασικά συμβαίνει αυτό: από τη γέννησή μας ζούμε σε μια «άνετη εξέλιξη» που επιτρέπει την επιβίωσή μας και μας παρέχει όλα όσα χρειαζόμαστε (φαγητό, στοργή, καταφύγιο κλπ.). Ωστόσο, μια μέρα γίνεται κάτι που μας αλλάζει για πάντα, που ξαφνικά μας απομακρύνει από αυτή την «άνετη εξέλιξη».

Στις περισσότερες περιπτώσεις το γεγονός αυτό συνδέεται με πολύ οδυνηρά συναισθήματα όπως ο θάνατος, ο φόβος, ο χωρισμός, η ατυχία κλπ. Αλλά είναι κάτι που μπορεί, εξωτερικά να φαίνεται ασήμαντο, όπως μια λέξη, μια στάση ή μια απόφαση.

Τι είδους τραύματα μπορεί να φέρει το εσωτερικό παιδί σας;

Ένας απόμακρος πατέρας, μία τελειομανής μητέρα, ένας αυταρχικός παππούς, μια δυσλειτουργική οικογένεια. Το εσωτερικό παιδί μπορεί να έχει τραυματιστεί από γεγονότα που «πίκραναν» την παιδική ηλικία του. Μεταφέρει μαζί του τα τραύματα του παρελθόντος και τα επαναλαμβάνει ως πρότυπα ή συμπεριφορές ως ενήλικας.

Προκειμένου να έχουμε μία καλή συναισθηματική υγεία είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε το εσωτερικό μας παιδί να θεραπεύσει τις πληγές του με απόλυτη αφοσίωση και υπευθυνότητα. Δεν έχει νόημα να τοποθετήσουμε ένα τσιρότο εκεί που απαιτείται χειρουργική επέμβαση ή να υποβαθμίσουμε ένα επαναλαμβανόμενο σύμπτωμα.

Μπορώ να θεραπεύσω το εσωτερικό παιδί μου;

Για να ξεκινήσετε τη θεραπεία είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι στην ουσία αντιμετωπίζουμε ένα τραυματισμένο παιδί και πρέπει να γίνουμε φίλοι μαζί του έτσι ώστε να μπορέσει να μας εμπιστευτεί.

Για να μας εμπιστευτεί ως ενήλικες που έχουμε γίνει, πρέπει να του προσφέρουμε αυτό που χρειάζεται. Χωρίς ποτέ να φωνάζουμε, να θυμώνουμε ή να εκτοξεύουμε απειλές... γιατί με αυτόν τον τρόπο το μόνο που κάνουμε είναι να χειροτερεύουμε την πληγή του.

Εάν, για παράδειγμα, το τραύμα οφείλεται στο γεγονός ότι οι γονείς σας δεν σας έδειχναν την αγάπη που θέλατε, θεραπεύστε το εσωτερικό παιδί σας δίνοντάς του όλη την αγάπη στον κόσμο. Αν έχει υποστεί παραμέληση, δείξτε του ότι έχει αξία, αφιερώστε του χρόνο δίνοντάς του προτεραιότητα. Έτσι θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη του.

Μιλήστε μαζί του υπομονετικά, πείτε του ότι λυπάστε για τον πόνο του και, πάνω απ’ όλα, ότι θέλετε να το βοηθήσετε. Ρωτήστε το πώς νιώθει, πώς μπορείτε εσείς να το κάνετε ευτυχισμένο και ότι είστε πρόθυμοι να προσπαθήσετε έτσι ώστε μαζί να επιτύχετε το στόχο που επιθυμεί.

Πρόκειται για την ένταξή του πίσω στη ζωή σας. Έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε όλα όσα έχετε δημιουργήσει παρά τις δυσκολίες που σας στάθηκαν εμπόδιο. Έχει να κάνει με το να του δώσετε το δικαίωμα να εκφέρει τη δική του γνώμη στις αποφάσεις που παίρνετε και να απολαύσετε μαζί τη ζωή.

Πηγή: psychcentral.com 
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Πηγή άρθρου και εικόνας: psychologynow.gr